MESlogo  
Scouting  
   RSS XML [Valid RSS]
 
 
 
 

Alles over GHB

Het effect van GHB hangt af van de hoeveelheid die je gebruikt. Het heeft ook te maken met je stemming en in welke omgeving je het doet. Alcohol en drugs beïnvloeden het effect van GHB.
GHB is geen vloeibare XTC, al wordt het soms wel als vloeibare XTC verkocht.
GHB werkt in op overdrachtstoffen. Dat zijn stoffen die in de hersenen prikkels tussen cellen overbrengen. GHB is onder meer van invloed op de stoffen dopamine, GABA en glutamaat. De precieze werking van GHB is nog onbekend.

Feiten:

 • Bij frequent gebruik kan men verslaafd raken. De verslaving aan GHB lijkt het meest op een verslaving aan alcohol. Bij lichamelijke afhankelijkheid is medische hulp bij afkicken noodzakelijk.
 • GHB is een narcosemiddel dat bij operaties werd gebruikt. GHB wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, Flugelflesje of heel soms als poeder.
 • GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt. Bijvoorbeeld bij seks.
 • Men vertelt tegenstrijdige verhalen over het nut van GHB bij spieropbouw. Het is waarschijnlijk, dat bodybuilders geen blijvend effect hebben bij gebruik van GHB. Alhoewel er tijdens de roes wel meer groeihormoon is, vindt er geen aantoonbare opbouw van spiermassa plaats. De meningen lopen hier over uiteen.
 • GHB smaakt zout. Het is moeilijk om GHB in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn.
Gebruikers noemen als werking:
 • Relaxed, rustig, warm gevoel voor andere mensen
 • Opgewekte stemming, praterig
 • Prettige verdoving/stoned, angsten en remmingen verminderen, slaapmiddel
 • Zin om te vrijen, sterker seksueel gevoel, aanraking wordt sterker gevoeld. Sterk orgasme.
 • Vermindert het katerige gevoel na speed en XTC.
Gebruikers noemen als bijwerking:
 • Duizelig, omvallen, slap gevoel in spieren, trillen
 • Misselijk, hoofdpijn
 • Onbedwingbare slaap
 • Verwardheid, suf voelen

Dosering

ghbghb

Het doseren van GHB is moeilijk en gaat vaak mis. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met nare effecten is klein. Een klein beetje extra is voor velen al onaangenaam en veel sterker dan men wil. Sommigen reageren sterker op GHB en kunnen maar weinig hebben. Anderen kunnen veel meer nemen. Als beginner met GHB kun je niet dezelfde dosis nemen als iemand die dat vaker doet. In de praktijk is gebleken, dat je na regelmatig gebruik van GHB aan het middel gewend raakt en meer neemt om hetzelfde gewenste effect te ervaren (= tolerantieontwikkeling). Een beginnende gebruiker kan daarom veel minder hebben dan een ervaren gebruiker. De sterkte van GHB loopt uiteen.

GHB komt op een lege maag harder dan dan op een gevulde maag. In een lege maag wordt de GHB sneller opgenomen. Daardoor is de hoeveelheid in het bloed hoger.

GHB begint na 15-30 minuten na inname te werken. De top van de roes wordt na ongeveer 30 - 45 minuten bereikt. Het merkbare effect duurt 2 tot 3 uur. De meeste mensen nemen maar weinig GHB voor het gewenste effect. Als GHB uitsluitend met water is vermengd, geldt dat hoe stroperiger de vloeistof is, des te meer GHB er in zit.

Voor een beginnende GHB gebruiker van ongeveer 50 kilo is 1 /3e buisje vaak al voldoende voor het gewenste effect (0,3 buisje met 1 gram GHB ).
Veel ervaren gebruikers van ongeveer 50 kilo nemen 0,4 buisje, oftewel 2ml met ongeveer 1,5 gram GHB.

Voor een beginnende GHB gebruiker van ongeveer 60 kilo is 0,4 buisje vaak al voldoende voor het gewenste effect (0,4 buisje met 1,2 gram GHB ).
Veel ervaren gebruikers van ongeveer 60 kilo nemen 0,5 buisje, oftewel 2,5 ml met ongeveer 1,8 gram GHB.

Voor een beginnende GHB gebruiker van ongeveer 70 kilo is 0,4 buisje vaak al voldoende voor het gewenste effect (0,4 buisje met 1,4 gram GHB ).
Veel ervaren gebruikers van ongeveer 70 kilo nemen 0,6 buisje, oftewel 3 ml met ongeveer 2,1 gram GHB.

1 buisje met 5 ml GHB weegt 6.5 gram (GHB is zwaarder dan water: 1 ml= 1,3 gram GHB). Een buisje met 5 ml GHB bevat vaak ongeveer 52% GHB. Dat is ongeveer 3,4 gram zuivere GHB per buisje. Een heel buisje zal voor de meeste mensen dan ook veel te zijn en tot out gaan kunnen leiden.

Buisjes zijn niet altijd verkrijgbaar. GHB wordt ook verkocht in andere flesjes, zoals Flugelflesjes.

Neem geen tweede dosis GHB. De eerste dosis GHB is van invloed op de stofwisseling. Een tweede dosis GHb kan hierdoor harder aankomen.

Doseren van drugs blijft altijd riskant, want de concentratie en het gewicht van GHB vloeistof kan verschillen.


GBL
Tegenwoordig wordt vaak GBL verkocht in plaats van het moeilijker verkrijgbare GHB. Het lichaam zet GBL om in GHB. Alhoewel het dus om stoffen met hetzelfde effect gaat, is er wel een belangrijk verschil tussen GHB en GBL. GBL is als vloeistof is vaak minstens dubbel zo sterk als GHB-vloeistof. De hierboven genoemde doseringen van GHB moeten dus bij GBL worden gehalveerd!
Dit maakt het doseren van GBL nog moeilijker dan het doseren van GHB. Maar dat niet alleen. Pure GBL is een bijtende, zure stof (lacton). GBL kan extra schadelijk zijn voor het lichaam (slokdarm, maag enzovoort). Men maakt daarom vaak GHB van GBL door het te laten reageren met zuiveringszout (drogist) of gootsteenontstopper (bouwmarkt), NAOH. Het gaat hierbij (GBL, gootsteenontstopper) vaak om industriële producten waaraan niet dezelfde veiligheidseisen worden gesteld als bij voedingsmiddelen
.

ghb

Risico's op korte termijn:

 • Het overdoseren van GHB kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Veel mensen worden op de Intensive Care behandeld.
 • De sterkte van het verdovende effect van GHB is afhankelijk van de hoeveelheid die je neemt. Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in je braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan je longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.
 • Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot.
 • Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.
 • Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen met GHB extra risico. Neem geen GHB als je een medicijn gebruikt! De combinatie kan fout zijn.
 • In het verkeer heeft GHB vergelijkbare effecten als alcohol.
 • Soms worden mensen die onder invloed van GHB zijn, seksueel misbruikt. Het is ook gebeurd dat men stiekem GHB toegediend kreeg in een drankje. Doe in een dergelijk geval altijd aangifte. De politie neemt contact op met de horecagelegenheid zodat men daar ook beter gaat opletten.
Risico's op de lange termijn :
 • De kans op verslaving lijkt groter te zijn dan eerder werd aangenomen. Indien men uitsluitend in het weekend gebruikt, is de kans op verslaving klein. Als men (bijna) dagelijks GHB neemt, is er een grote kans op verslaving. De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. De afkick geeft angst, trillingen, slapeloosheid, kans op delirium. In ernstige gevallen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk.
 • Geestelijke afhankelijkheid van GHB kan gemakkelijker ontstaan dan lichamelijke afhankelijkheid.
 • GHB kan levensgevaarlijk zijn als je het combineert met alcohol of kalmerende pillen. Als je alcohol gedronken hebt voordat je GHB wilt nemen, bedenk dan dat je lichaam bijna anderhalf uur nodig heeft om een glas alcohol af te breken ( 2 glazen: 3 uur; 5 glazen: 7 ½ uur).
Tips:
 • Laat je GHB testen. Je krijgt dan informatie over de sterkte en samenstelling. Er wordt ook gekeken naar de mate waarin GHB door een productiefout nog te basisch is (brandwonden in de mond, keel, slokdarm)
 • GHB werkt veel sterker op een lege maag. Je vermindert dan ook het risico van overgeven. Wacht na het eten minstens 4 uur voordat je GHB inneemt.
 • Als je GHB op een (tamelijk) volle maag neemt, werkt het bijna niet of duurt het veel langer voordat het begint te werken. Hierdoor kun je gemakkelijk te veel bijnemen en daarna bewusteloos raken en overgeven.
 • Als je merkt dat de GHB begint in te slaan, ga dan even zitten. Sommige mensen gaan door de benen.
 • Gebruik GHB nooit als je alleen bent, vertel het aan anderen en zorg dat ze op je letten.
 • Eet niet als je merkt dat je niet wakker kunt blijven of weg valt. Een sterke kop koffie neemt de suffe vermoeidheid wat weg. Probeer in beweging te blijven.
 • Voel je je plezierig neem dan niet nog een keer want dan ga je geheid knock-out Als je wilt bijnemen omdat het niet genoeg is, wacht dan 20 minuten en neem dan in ieder geval minder dan je de eerste keer nam.
 • GHB versterkt het gevoel van seksuele lust. Je komt onder invloed van GHB meestal ook heftiger klaar. Als je vaak seks onder invloed van GHB hebt, wordt nuchtere seks door veel mensen als "niet spannend genoeg" ervaren. Zo kan verslaving aan / afhankelijkheid van GHB ontstaan. Om te voorkomen dat deze afhankelijkheid van seks onder invloed van GHB ontstaat, is het nodig om vaker seks te hebben, waarbij je niet onder invloed van GHB bent.
 • Als de GHB niet op de juiste manier is gemaakt, kan de vloeistof sterk basisch zijn. De vloeistof kan dan brandwonden in de mond, keel en slokdarm geven. Je vermindert het risico door de GHB / GBL te verdunnen met water of frisdrank. Bijvoorbeeld een half buisje op een vol glas water.

Eerste hulp

Als iemand bewusteloos raakt, leg hem dan op zijn zij met het hoofd iets achterover. De tong zit dan niet meer voor de luchtwegen en braaksel kan uit de mond lopen. Probeer iemand wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen of krachtig in zijn nagel te drukken. Haal direct medische hulp (1-1-2) als iemand niet bijkomt, niet goed ademt of als je het niet vertrouwt. Je kunt zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen want het gebruiken van GHB is niet verboden.
 
Wat wil je nog meer weten?
 
 

   

De site van de MES met Google doorzoeken?

 
Google mesgroningendrenthe.nl
 

De laatste update was op: