MESlogo  
   
     
 
 
 
 

Basic Life Support 

De Medische Eerstehulpverleners Stam Groningen en Drenthe verzorgt voor een groot aantal personen de BLS (Basic Life Support) lessen. Ook in combinatie met lessen over het gebruik van de AED. De lessen worden gegeven conform de richtlijnen van de NRR en de ERC.

Om je een beetje te helpen met het tempo hebben we een aantal MP3-tjes klaar gezet) 1 2 3 4 5 6
Volgens de internationale richtlijnen hanteren hulpverleners het ACB-protocol.

Richtlijnen Reanimatie

Volgens de internationale richtlijnen hanteren hulpverleners het ACB-protocol
De letters ABC staan voor Engelse benamingen
A Airway Is de luchtweg open? Controleren (mond en keel vrij?)
Head tilt en Chin lift om de ademhaling te controleren voor maximaal 10 seconden Ga na of het slachtoffer ademt. (kijk, luister en voel.)

Bij nauwelijks ademhaling, slechte ademhaling of geen ademhaling start met;
C Circulation 
borstcompressies (30 maal)
B Breathing
beadem (2 maal)
AIRWAY CIRCULATION BREATHING

1. Let op gevaar. Voor jezelf, het slachtoffer en de omgeving
2. Controleer het bewustzijn van het slachtoffer door aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders

Aanspreken
3. Vraag gelijktijdig omstanders wat er is gebeurd.
4. Bij geen bewustzijn? Vraag omstanders er bij te blijven of roep hard om hulp!

Reanimatie
5. Controleer de ademhaling. Hoofd iets achterover met de Head Tilt methode en de kaak omhoog brengen met de Chin Lift methode.
Reanimatie
6. Controleer kort of er iets in de mond/keel zit.
Reanimatie
7. Controleer de ademhaling voor minimaal en maximaal 10 seconden (Tip: Tel hard op!) Kijk, luister en voel.
Reanimatie
8. Indien geen goede ademhaling? Bel direct 112 of laat 112 bellen. (Een goede ademhaling is een ademhaling waarbij de borst zichtbaar omhoog komt!) Kinderen eerst 1 minuut reanimeren alvorens 112 te bellen, tenminste als je alleen bent.

9. Start met 30 borstcompressies
Reanimatie
Reanimatie
Reanimatie
Reanimatie
10. Geef 2 beademingen Reanimatie
11. Geef weer 30 borstcompressies
Ga door met afwisselend 30 borstcompressie en 2 beademingen in een tempo van 100 x per minuuut.

Wat te doen bij een verslikking?

Bij een lichte verslikking. Het slachtoffer kan hoesten. Blijf aanmoedigen tot hoesten.

Bij een ernstige verslikking of luchtweg belemmering. Bel direct 112. Geef vijf rugslagen gevolgd door vijf buikstoten (Heimlich Manoevre)
Blijf 5 rugslagen en 5 buikstoren afwisselen tot dat de belemmering is opgeheven of tot dat het slachtoffer het bewustzijn verliest. Start dan direct met reanimatie.

“Als buikstoten onmogelijk zijn, bijvoorbeeld door een te grote buikomvang bij overgewicht of door zwangerschap vanaf 20 weken, worden borststoten gegeven. Zorg dat het slachtoffer tegen een muur staat, in een stoel zit of op de grond ligt ter ondersteuning.” 

 

Noot: bij een zwangere die op haar rug ligt op de grond, drukt het gewicht van de baarmoeder en baby de onderste holle ader dicht, waardoor benauwdheid kan optreden. Door simpelweg grondligging te vermijden óf een door een opgevouwen deken onder de rechterflank en heup te leggen, waardoor het slachtoffer iets naar links kantelt, wordt de terugvloed van het bloed naar het hart bevorderd.

Wanneer een zwangere vrouw als gevolg van verslikking een volledige luchtweg belemmering heeft, niet kan praten of hoesten en 5 rugslagen geen effect hebben, dan wordt een alternatieve methode uitgevoerd. Plaats een vuist op de onderste helft van het borstbeen waar de ribben samenkomen. Plaats de andere hand op de vuist en omsluit de borstkas. Geef vervolgens vijf borststoten en wissel deze af met 5 slagen tussen de schouderbladen. Indien de zorgvrager het bewustzijn verliest moet reanimatie worden gestart.

Alleen EHBO’ers met medisch relevante kennis en/of ervaring met zwangeren zoeken het onderste gedeelte van het borstbeen op waar de ribben samenkomen op en voeren daar de stootbewegingen uit inclusief schouderbladslagen. In alle gevallen geldt het devies: geen druk op enig buikdeel uitvoeren, blijf weg van de buik.

 

 
 
Wat wil je nog meer weten?
 
 

   

De site van de MES met Google doorzoeken?

 
Google mesgroningendrenthe.nl
 

De laatste update was op: